Website in meer talen
Je bent op zoek naar een manier om je WordPress website meertalig te maken. Daar zijn verschillende oplossingen voor. De ene oplossing is wat minder complex dan de andere. De keuze kun je laten afhangen van de omvang van je website, je budget of het belang van het vertalen: 100% of globaal. Ik geef een aantal opties, met voor- en nadelen. Je kunt zelf kiezen welke oplossing jou het meest aanspreekt.
Plugin qTranslate X
Voor eenvoudige blogs en websites, die vrij rechttoe rechtaan zijn, kan de plugin qTranslate X een prima oplossing zijn. Na installatie van de plugin kun je kiezen welke talen je wilt activeren. In pagina’s en berichten verschijnen vervolgens aparte velden voor titel, inhoud, uittreksel etc.
Voordelen:
- Eenvoudig te installeren en in te stellen
- Makkelijk te beheren: alle talen staan per item in één scherm
Nadelen:
- Alleen bruikbaar voor eenvoudige websites en blogs, alleen basisonderdelen kunnen worden vertaald.
Plugin WPML
De premium plugin WPML is zeer uitgebreid qua mogelijkheden. Je kunt er behalve je eigen teksten ook andere onderdelen mee vertalen. Zo worden diverse plugins (waaronder NextGEN Gallery en Gravity Forms) ondersteund en kun je in veel gevallen ook onderdelen van je template vertalen.
Voor 79 dollar (iets meer dan 60 euro) heb je de uitgebreide versie, en dat is de plugin zeker waard.
Voordelen:
- Vergaande vertaalmogelijkheden
- Gebruikersvriendelijk beheer van je teksten en overige inhoud
Nadelen:
- De plugin heeft veel te bieden, dat maakt wel dat het voor uitgebreide websites met veel tools een behoorlijke klus is om alle opties goed in te stellen
- Deze plugin is niet geschikt voor templates waarbij een deel van je eigen tekst in de template-opties zelf wordt ingevoerd in plaats van gebruik te maken van pagina inhoud. Bij diverse templates wordt de inhoud van bijvoorbeeld de home pagina apart gehouden, die teksten kunnen alleen worden vertaald door HTML code te kopiëren naar een nieuwe pagina en daarmee wordt WPML in zulke gevallen minder geschikt voor niet-techneuten.
WordPress Multisite
Verreweg de beste oplossing maar ook de meest ingrijpende. WordPress biedt de mogelijkheid om een enkele installatie aan te wenden voor meerdere websites. Deze functionaliteit kan vanzelfsprekend worden ingezet voor meertalige websites. Standaard is zo’n WordPress ‘netwerk’ uitgeschakeld, maar met een paar aanpassingen kun je dat activeren, waarna je in elke website een eigen taal kunt doorvoeren.
Een gedetailleerd stappenplan hoe je van je basis installatie een multisite installatie maakt vind je op de website van WordPress: Hoe zet je een WordPress multisite op (Engels)
Waar in de standaard WordPress website de ‘administrator’ de hoogste rol is qua rechten, heb je in multisites een nieuwe rol: die van ‘superadministrator’. De superadministrator heeft alle rechten in het hele netwerk, ‘gewone’ administrators hebben bijvoorbeeld alleen rechten in één website, in dit voorbeeld één taal.
Voordelen:
- Mooiste en meest complete oplossing voor grotere en/of zakelijke websites
- Geen aanschafkosten
Nadelen:
- Minder gebruikersvriendelijk voor niet-techneuten
- Leent zich niet voor ‘even uitproberen’. Het ongedaan maken van de netwerkversie vraagt om aanpassing van code, dus wees voorzichtig.
Mocht je een multisite willen en er zelf niet goed uitkomen, vraag ons je een handje te helpen.
Tot slot: Tips
- Als je gebruik gaat maken van de multisite oplossing, installeer dan ook de Multisite Language Switcher. Met deze plugin switch je binnen een pagina of bericht snel naar hetzelfde item in een andere taal.
- Als je een nieuwe website wilt gaan maken met behulp van de multisite oplossing en je ziet op tegen het activeren van het netwerk vanuit een basis installatie, zoek dan een webhost die Installatron op de servers heeft staan. Dat kan onder andere bij Just Host. Installatron biedt een installatie wizard, waarmee je WordPress automatisch kunt laten installeren, en daarbij heb je de keuze tussen basis of multisite.