Onlangs schreef ik een artikel over goede WordPress plugins selecteren. In dit artikel ga ik in op een vergelijkbare kwestie: Hoe selecteer je een goed WordPress thema?
WordPress thema’s
Er is keus te over. Niet allemaal van even goede kwaliteit, maar door op een aantal selectiecriteria te letten beperk je het risico om een verkeerde keuze te maken.
In dit artikel gaat het om de keuze van een betaald / premium thema.
Waar vind je thema’s?
Ik geef je een aantal bekende platforms / ontwikkelaars:
MOJO Themes (gemengd platform)
Een thema via MOJO kost gemiddeld 39 dollar, eenmalig.
Elegant Themes (ontwikkelaar)
Bij Elegant Themes betaal je 39 dollar per jaar, waarbij je over alle thema’s kunt beschikken (zonder Photoshop bestanden). Voor volledige toegang tot thema’s, Photoshop bestanden en plugins van Elegant betaal je 89 dollar per jaar.
StudioPress thema’s (ontwikkelaar)
StudioPress thema’s bestaan uit 2 onderdelen: het (Genesis) framework en de (child)theme zelf. Die dien je dus beiden te installeren, samen vormen ze je complete thema. De thema’s zijn van zeer goede kwaliteit en leveren zelden problemen. De thema’s worden aangeboden voor gemiddeld 80 dollar.
WooThemes (ontwikkelaar)
Ook thema’s van WooThemes zijn erg betrouwbaar. Ze kosten gemiddeld 70 dollar en zijn voorzien van allerlei shortcodes waarmee je zonder kennis van code gebruik kunt maken van buttons, accordion / tabs voor je teksten en nog veel meer.
Organic Themes (ontwikkelaar)
Thema’s van deze ontwikkelaar zijn betrouwbaar. Je betaalt 69 dollar voor de aanschaf.
ZigZagPress Themes (ontwikkelaar)
ZigZagPress thema’s bestaan uit 2 onderdelen: het (Genesis) framework (koop je bij StudioPress) en de (child)theme zelf. Die dien je dus beiden te kopen en installeren, samen vormen ze je complete thema. De thema’s zijn van zeer goede kwaliteit en leveren zelden problemen. De thema’s worden aangeboden voor gemiddeld 49 dollar.
ThemeForest (gemengd platform)
WordPress thema’s die op dit platform worden aangeboden kosten gemiddeld 50 dollar. De kwaliteit verschilt onderling behoorlijk, dus het is goed om erg kritisch te zijn.
Ook interessant?
Genesis framework WordPress thema, goede keuze?
WordPress thema’s Het ontwerp van een WordPress website wordt bepaald door het gebruikte thema. Hierdoor is het zelfs voor beginnende WordPress gebruikers vrij eenvoudig om […]
Selecteren: hoe doe je dat?
Wat ik vaak zie gebeuren is dat iemand een thema zoekt op basis van eigen business. Voorbeeld: iemand heeft een sportwinkel en gaat op zoek naar een thema met zoekterm “sports”. Daarmee beperk je je keuze onnodig. Uiteindelijk wordt een groot deel van de uitstraling bepaald door je eigen inhoud (teksten en plaatjes).
Hoe dan wel? Ik geef je wat handige tips, gesplitst in ‘welke functionaliteiten zoek je’, ‘hoe ziet het eruit’ en ‘kwaliteit’.
1. Functionaliteiten
Ik ben zelf een voorstander van thema’s met ‘niet meer dan noodzakelijk’. Anders gezegd, even gechargeerd: als je een eenvoudige website met wat tekstpagina’s wilt maken en een contactformulier, kies dan geen thema met portfolio functie, galleries, events en andere onderdelen die je niet zult gaan gebruiken. Andersom is het makkelijker: als het thema dat je op het oog hebt te weinig functionaliteiten heeft, dan is dat 9 van de 10 keer makkelijk op te lossen door WordPress plugins te gebruiken. Voordeel daarvan is dat je zelf de plugin / functionaliteit kunt kiezen die het beste aansluit bij wat je zoekt.
Wat vind ik belangrijke vereisten:
- dat het thema responsive is, dat wil zeggen schaalbaar voor goede weergave op mobiele apparaten
- thema’s zijn standaard altijd Engels, dus kies een thema dat te vertalen is. Dat wordt in de omschrijving van het thema omschreven als:
‘Translation Support, Includes the .po and .mo files’ of
‘Localization ready’
2. Vormgeving
Hoe dichter de kleurstelling en sfeer van een thema jouw wensen benadert, hoe makkelijker het is. Voor wie thuis is in de techniek en zelf weet hoe de kleurstelling en andere aanpassingen gedaan kunnen worden is dit minder van belang. Ben je afhankelijk van een webbouwer om aanpassingen te kunnen realiseren, dan ligt het voor de hand dat hoe beter een thema voldoet hoe minder je hoeft te laten doen tegen betaling, dus hoe goedkoper het is.
Veel thema’s bieden al de keus tussen meerdere kleurstellingen, of werken met ‘unlimited colors’ doordat je in de thema opties kleuren exact kunt kiezen, per onderdeel. Andere thema’s hebben twee keuzes: licht of donker. Let goed op de mogelijkheden die er zijn.
Menu: let erop dat het menu geschikt is voor uitbreiding. Als je zelf plannen hebt om veel pagina’s te gaan plaatsen en het thema heeft bijvoorbeeld geen mogelijkheid om submenu items te integreren, dan kun je beter nog even verder kijken.
Tip: Stel, je kiest een thema dat qua kleurstelling niet helemaal naar je zin is, en je kunt dat in de thema opties niet aanpassen, ga dan eerst met de bouw van je site aan de slag. Als je site (bijna) klaar is benader je een webbouwer met een gedetailleerd overzicht van de kleuren (en andere punten) die je anders zou willen. Dat neemt voor de webbouwer de minste tijd in beslag. Als je deze volgorde omdraait loop je het risico dat je je tijdens het vullen van de website bedenkt, of dat je na het vullen nog meer punten ontdekt.
3. Kwaliteit
Bij de genoemde ontwikkelaars zit je qua kwaliteit prima. Zowel de thema’s als de nazorg is in orde, en de thema’s zijn goed gedocumenteerd.
De twee gemengde platforms, ThemeForest en MOJO, vragen wat meer aandacht vanwege onderling kwaliteitsverschil.
Waar moet je op letten?
Documentatie
Check of het thema fatsoenlijk gedocumenteerd is. Je kunt dat al vrij makkelijk toetsen aan de manier waarop het thema zelf wordt gepresenteerd. De ene ontwikkelaar maakt daar duidelijk meer werk van dan de andere.
Support
Bekijk de comments met vragen en opmerkingen van andere gebruikers: wordt er door de ontwikkelaar vlot en inhoudelijk op gereageerd, en zie je veel meldingen van problemen / bugs. Het laatste punt kan een reden zijn om af te haken.
Updates
Check of het thema geschikt is voor de meest recente WordPress versie. Zal niet de eerste keer zijn dat een thema wordt aangeschaft dat op een goed moment geen updates meer heeft gehad waardoor er problemen ontstaan in combinatie met recente WordPress versies.
Browser versie
Controleer of het thema in de meest gangbare browsers wordt ondersteund. Doorgaans is dat zo, maar het is wel belangrijk dat het in de specificaties van het thema wordt genoemd. Mocht je dan in 1 of meer browsers problemen hebben dan kun je reclameren.
Responsive versie
Controleer niet alleen de demo voor de desktop weergave, maar ook de responsive weergave. Bij ThemeForest zie je in elke demo een zwarte balk bovenaan de demo met een link naar ‘Buy now’. Klik die balk weg. Daarna kun je je browservenster verkleinen / versmallen tot formaat telefoon, en zien of de weergave goed is.
En dan nog dit
In dit artikel geef ik aan dat ik de voorkeur geef aan thema’s zonder overbodige functionaliteiten en dat ik geen rekening zou houden met de branche bij het uitkiezen van een thema. In enkele gevallen kan het wel handig zijn om branche-gericht te zoeken. Denk dan aan hele specifieke functies, zoals integratie van een menukaart bij thema’s die bedoeld zijn voor restaurants, of boekingsformulieren in thema’s die bedoeld zijn voor bijvoorbeeld hotels.
In het geval je een webshop wilt starten in WordPress, kies dan voor een thema dat daarop is voorbereid, dat wil zeggen, een thema dat de webshop functionaliteit al ondersteunt. Zelf zou ik kiezen voor een thema dat WooCommerce ondersteunt, maar er zijn meer webshop varianten.
Zie je een thema en wil je dat wij er nog even een oog op werpen voor je tot aanschaffing over gaat? Heb je zelf goede ervaringen met ontwikkelaars die hier niet worden genoemd en wel een groot aanbod hebben? Laat hieronder je reactie achter.