Naar aanleiding van een oproep op de Facebook pagina van Indigo een artikel met wat uitleg over de vraag naar aanleiding van de vraag van Hank Prinsen:
WordPress structuur
We hebben het in dit geval over WordPress op eigen domein en eigen hosting. Deze vraag wordt vaker gesteld, met name de rol van de database is onduidelijk. Ik zal de verschillende onderdelen en hun rol verduidelijken.
WordPress basis
Op het moment dat de WordPress basissoftware geïnstalleerd wordt, worden de volgende onderdelen aangemaakt op de server:
Bestanden: PHP bestanden, taalbestand(en), enkele standaard WordPress thema’s en plugins, een (nog lege) bibliotheek voor media (voor o.a. afbeeldingen).
Database: de database bestaat uit zogenaamde database tabellen, in deze tabellen worden instellingen en data opgeslagen.
Bestanden
Onder de bestanden vind je voornamelijk de volgende onderdelen:
- Alle bestanden die nodig zijn om WordPress als beheersysteem te gebruiken, denk aan het aanmaken / wijzigen van blogberichten en pagina’s, uploaden van media, installeren en beheren van plugins, de editor, etc.
- Bestand wp-config.php, hierin worden onder andere de de database gegevens gezet waardoor de bestanden verbinding kunnen maken met de database die hoort bij je WordPress installatie
- Map wp-content, met onder andere thema’s, plugins, taalbestanden en je media bibliotheek. Het thema dat actief staat bepaalt hoe je WordPress website eruit ziet qua kleurstelling en layout. Plugins zijn functies die je toevoegt aan de WordPress basisfuncties, en die vaak ook een (standaard) styling hebben. Denk aan bv een contactformulier.
Database
De database werkt samen met je bestanden en hierin vind je het volgende:
- De gegevens van gebruikers die toegang hebben tot het beheer van je website, met hun rol, wachtwoord en gekoppelde e-mailadres.
- Alle ingestelde opties die je in je dashboard hebt ingesteld onder ‘Instellingen’, zoals de locatie van je WordPress installatie, de URL waarop je website moet worden weergegeven, permalinks, instellingen met betrekking tot het toelaten van reacties en meer.
- Aangemaakte pagina’s en berichten met gekoppelde informatie zoals datum aanmaak, datum publicatie, auteur, etc.
- Informatie over het thema dat actief staat, plugins die geïnstalleerd zijn met bijbehorende instellingen.
WordPress uitbreidingen
De meeste WordPress gebruikers breiden de basis uit met een eigen thema en plugins. Op het moment dat je een thema of plugin installeert wordt deze opgeslagen in de map wp-content. Zodra je start met de instellingen (actief zetten van thema, activeren van plugin en instellingen aanpassen), dan worden die settings in de database aangepast / toegevoegd.
Ik hoop hiermee wat duidelijkheid geschept te hebben. Vragen over dit onderwerp? Laat hieronder een reactie achter.