WordPress snelheid
De snelheid van je WordPress website is van een aantal zaken afhankelijk. Denk aan de snelheid van de hostingserver, de grootte van je website, hoeveelheid plugins die je gebruikt, grootte van eventuele foto’s en andere media en de kwaliteit van je thema en plugins.
Het zou wat rigoureus zijn om met genoemde factoren aan de slag te gaan, maar er zijn wel wat hulpmiddelen die je WordPress site sneller kunnen maken. Hieronder wat tips.
Voordat je met één of meer tools aan de slag gaat: maak altijd eerst een backup!
Plugins die WordPress sneller maken
Database opschonen
Zeker als je WordPress website al wat langer draait ontstaat vervuiling in je database. Denk aan bewaarde revisies van pagina’s en berichten, maar ook aan ‘restjes’ van eerder geïnstalleerde plugins die niet volledig zijn weggehaald. Ik gebruik voor het opschonen van dergelijke bestanden de plugin Optimize Database after Deleting Revisions. Je kunt de plugin installeren, activeren en laten optimaliseren.
Gebruik van cache
Een website wordt sneller als je veel opgevraagde onderdelen bewaart in een cache (tijdelijk geheugen) zodat ze niet steeds opnieuw van de server opgehaald hoeven te worden. Ook hier zijn uiteraard plugins voor. Zelf gebruik ik daarvoor W3 Total Cache. Ook deze plugin werkt na installeren en activeren redelijk eenvoudig. De meeste instellingen staan voor de ‘standaard’ gebruiker al goed.
Plugins opruimen
Het komt nogal eens voor dat in een WordPress website veel plugins geïnstalleerd zijn, waarbij de gebruiker soms niet meer weet waar ze voor dienen, laat staan of er dubbelingen in zitten of oude plugins. Het loont de moeite om dat toch eens uit te zoeken en grote schoonmaak te houden. Dit helpt niet alleen de performance van je website de goede kant op, maar voorkomt ook dat je met oude plugins risico loopt op hacks.
Onlangs heb ik gemerkt dat de website van Indigo ‘ineens’ trager was dan gebruikelijk zonder dat ik precies wist waardoor. Ik heb de plugin P3 (Plugin Performance Profiler) geïnstalleerd en daarmee kon ik nagaan of er plugins draaiden die de snelheid verstoorden. Er bleek inderdaad een rotte appel tussen te zitten, die heb ik verwijderd.
Hosting server
De meeste gebruikers zien er tegenop om op een andere webhost over te stappen. Tenslotte, het is voor gebruikers vaak een heel gedoe om je website te verplaatsen als je er geen ervaring mee hebt. Toch kan het je veel plezier opleveren als je weet dat je nu op een trage server zit en bij een andere host beter af bent. Er zit qua performance veel verschil tussen webhosts, wat te maken heeft met type hardware, configuratie van servers en zeker ook hoeveelheid beschikbaar geheugen. Wat dat betreft werkt het net zo als met een computer: als die niet lekker in elkaar zit of te weinig geheugen heeft dan werkt dat ook niet prettig.
Mocht de verhuizing van je website het enige zijn dat je tegenhoudt om van host te switchen, vraag ons dan hulp. We verplaatsen websites meerdere keren per week en draaien daar onze hand niet voor om, dat maakt ook dat je daar niet veel geld voor kwijt bent.
Tot slot: ik dit artikel worden plugins genoemd voor optimalisatie van je website. Voor dergelijke functionaliteiten zijn meerdere alternatieven in omloop die soms niet voor elkaar onder doen. De plugins die ik heb genoemd zijn in ieder geval plugins waar ik zelf geen problemen mee heb ervaren.
Snelheid meten
Een prima gratis online tool om de snelheid van je website te meten is Pingdom Tools. Vul de URL van je website in, klik op settings voor eventuele aangepaste instellingen (ik kies doorgaans voor een server in Amsterdam als het een Nederlandse site betreft) en klik op ‘Test now’.
Tips?
Heb je zelf tips ter aanvulling voor lezers? Laat hieronder een reactie achter.