Website niet veilig?
Tot nu toe valt het nog niet zo op als je website niet veilig (not secure) is. Volgens Chrome of Firefox. Browsers geven het verschil tussen secure en unsecure al een tijdje subtiel weer. En webbouwers en webhosters waarschuwen er al langere tijd dat je hier wat mee ‘moet’.
De vraag die we nu steeds vaker horen:
Een klant van mij zegt dat mijn website niet veilig is? Is dat zo? En zo ja, wat moet ik dan nu doen?
Het antwoord is meestal:
Ja dat klopt. Je hebt nog geen SSL certificaat / slotje.
SSL certificaat?
Laat ik het tonen met een afbeelding. Hieronder zie je twee URL’s, één onveilig en één veilig. De onveilige begint met http:// en de veilige met https://. Die -s-, daar gaat het om. De -s- van secure.
Dit slotje krijg je op je website door een SSL certificaat op je hostingpakket te (laten) installeren/activeren en daarna http:// om te zetten naar https:// op je website. Er zijn gratis en betaalde SSL certificaten. Meer over het verschil tussen gratis SSL van Let’s Encrypt en SSL certificaten van GeoTrust of Comodo.
Heb ik nu al een SSL certificaat nodig?
Vanaf oktober gaat iedereen het verschil tussen veilig en onveilig goed zien, want Chrome (vanaf versie 62) gaat de waarschuwing duidelijker tonen op pagina’s die invulvelden tonen, dus loginformulier of contactformulier of bestelformulier.
Uiteindelijk worden alle pagina’s rood gevlagd als je je website niet hebt beveiligd.
Nu kun je het advies om SSL te activeren in de wind slaan, maar als klanten je website als onveilig beschouwen win je daar geen vertrouwen mee natuurlijk. Bovendien: je wilt niet geschaard worden in de groep die de online bedrijfspresentatie niet serieus genoeg vindt om dit soort ontwikkelingen te negeren. Als je je (potentiële) klanten serieus neemt regel je een SSL certificaat.
Ook interessant?
Goede hosting voor WordPress
Goede hosting Je gaat een website (laten) maken en je zoekt goede hosting voor WordPress? Of je bent niet tevreden over je huidige partij en […]
Hoe kom ik aan dat slotje?
Een goed hostingbedrijf zoals Just Host geeft je de keus tussen gratis SSL van Let’s Encrypt en betaalde SSL certificaten. Check de duidelijke uitleg over SSL certificaten.
Mocht je nu nog geen SSL certificaat hebben dan adviseer ik je dat op korte termijn te realiseren om conversieverlies te voorkomen.
Spreekt voor zich dat webshops al lang een SSL certificaat zouden moeten hebben ter bescherming van klantgegevens.
Zijn alle websites met slotje / https veilig?
Nee, helaas niet. Een slotje is geen garantie dat de persoon of organisatie die achter de website zit het goed voor heeft met bezoekers. Sinds er gratis SSL beschikbaar is zonder controle van de domeinnaam-houder (van Let’s Encrypt) is het voor criminelen erg makkelijk om ook een slotje op hun website of webshop te zetten. Dat maakt de activiteiten binnen de website nog niet legitiem natuurlijk. Dus alert blijven is noodzakelijk.
Hulp of advies nodig?
Neem contact met ons op: bel ons of stuur een e-mail. Vragen mag je ook stellen in een reactie onder dit bericht.
[…] (#hier een link met informatie en over het belang van het slotje) […]