Domeinnamen registreren
Na het zien van de comments op een artikel op Blogtrommel.com, waaruit blijkt dat er nog best wat onduidelijkheden zijn over domeinnamen en webhosting, besteed ik dit artikel aan veelvoorkomende vragen over domeinnamen registreren en verhuizen. Ik vermijd daarbij zoveel mogelijk technische termen.
1. Wat is een domeinnaam precies?
Een domeinnaam is een unieke naam voor gebruik op het internet. Zo zijn blogtrommel.com en indigowebstudio.nl domeinnamen. Een domeinnaam vertegenwoordigt een adres op een webserver. Elke domeinnaam wordt (door de partij waar je die naam vastlegt) voorzien van een aantal instellingen (zogenaamde DNS records) waarmee de naam wordt gekoppeld aan het webserver adres waar de bijbehorende website staat opgeslagen. Deze koppeling zorgt ervoor dat de internetbezoeker alleen de domeinnaam hoeft te onthouden en niet een adres van een server (IP adres).
2. Hoe kom ik aan een domeinnaam?
Een domeinnaam kun je registreren (vastleggen) bij een partij die domeinen ‘verkoopt’, een zogenaamde ‘registrar’. Over het algemeen zijn dat webhosting bedrijven, zij verkopen niet alleen domeinnamen maar ook opslagruimte (webhosting) voor je website. Een domeinnaam wordt vastgelegd voor een jaar, waarna je steeds kunt verlengen. De verkopende partij legt je geregistreerde domein vast bij de ‘hoofdpartij’. Voor een .nl domein is dat de SIDN in Nederland, en zo is er voor elk type domein (.com, .eu etc) een organisatie die de administratie van zo’n type domein bijhoudt.
Ook interessant?
Goede hosting voor WordPress
Goede hosting Je gaat een website (laten) maken en je zoekt goede hosting voor WordPress? Of je bent niet tevreden over je huidige partij en […]
3. Wat kost een domeinnaam?
Het jaarlijkse tarief voor een domeinnaam is van verschillende zaken afhankelijk:
- Type domein: een .nl domein is goedkoper dan bv een .com of .eu domein
- Verkoper (registrar): de ene partij vraagt hogere tarieven dan de andere, het loont dus om te shoppen
- Lopende aanbiedingen: er kunnen tijdelijke acties gelden bij registrars, en vaak zijn dat addertjes onder het gras: je betaalt het eerste jaar bijna niks, en bij verlenging voor het nieuwe jaar kom je erachter dat jouw partij helemaal niet zo goedkoop is in vergelijking tot andere.
Het gaat te ver om alle tarieven te bespreken, ik beperk me even tot de meest gebruikte type domeinen: voor een .nl domein liggen de ‘normale’ tarieven gemiddeld tussen 5-10 euro per jaar excl. BTW. Voor een .com, .net, .eu en .net domein betaal je gemiddeld 8-15 euro per jaar excl.BTW.
4. Wie is eigenaar van mijn geregistreerde domeinnaam?
Als het goed is ben je zelf eigenaar (houder), zolang je contract loopt. Er zijn partijen die domeinnamen op naam van het eigen bedrijf registreren, maar dat is niet wenselijk en bovendien niet toegestaan als dat vooraf niet kenbaar wordt gemaakt. In de praktijk kom ik deze gang van zaken alleen tegen bij webbouwers die domeinregistratie en webhosting ‘erbij’ doen.
5. Kan ik mijn domein verhuizen naar een andere webhost?
Jazeker, dat kan. Om dubbele kosten te voorkomen kun je dat het beste doen tegen het eind van de looptijd van je contract. In het verleden kwamen daar allerlei papieren met handtekening aan te pas, maar tegenwoordig worden domeinen verhuisd met behulp van een verhuiscode, een zogenaamde token. Je kunt je domein bij de huidige host opzeggen per einde contractdatum en tegelijk de token opvragen. Zodra je die token hebt kun je met je domeinnaam + token naar een andere registrar.
6. Hoe weet ik of een domeinnaam nog vrij is?
De meeste hostingbedrijven hebben, voorafgaand aan het bestelproces, een ‘domeinzoeker’ op de website staan. Mocht je nog geen contract hebben bij een webhost, dan kun je ook de URL’s uit punt 8 gebruiken.
7. Kan ik een domein anoniem registreren?
Dat kan alleen bij een .com, .net, .org, .biz, .info, .name, .tv, .cc, en .em domein. Je kunt voor zo’n domein een ID Protect aanvragen, je betaalt daar een kleine extra bijdrage voor. Op het moment dat iemand de eigenaar gegevens (whois informatie) zou willen raadplegen dan worden de gegevens als volgt weergegeven (voorbeeld):
Registrant Contact Details:
PrivacyProtect.org
Domain Admin (@privacyprotect.org)
ID#10760, PO Box 16
Note – Visit PrivacyProtect.org to contact the domain owner/operator
Nobby Beach
Queensland,QLD 4218
AU
Tel. +45.36946676
8. Hoe kan ik nagaan van wie een domein is?
Er zijn verschillende websites waar je kunt opzoeken wie de houder is van een domeinnaam. De sites die ik zelf het meest gebruik zijn deze:
9. Domeinnaam in quarantaine?
Domeinnamen die (gewild of ongewild) zijn verlopen komen eerst in quarantaine voordat ze weer beschikbaar zijn voor een nieuwe koper. Voor .nl domeinen geldt een quarantaine periode van 40 dagen. Gedurende deze periode kan alleen de laatste eigenaar het domein terughalen uit quarantaine. De kosten hiervoor zijn hoog (doorgaans meer dan 100 euro). Als je webhost een fout heeft gemaakt waardoor het domein ongewild is verlopen, dan zullen die kosten door je webhost moeten worden vergoed.
10. Verhuizen van .com- .net- .org- .de- .info- en .biz domeinnamen
Dit type domeinnamen kunnen twee belemmeringen hebben voor verhuizing:
- Je kunt een dergelijke domeinnaam niet verhuizen binnen 60 dagen nadat het domein is geregistreerd of nadat de gekoppelde ‘contacten’ zijn gewijzigd.
- Het domein kan een ‘lock’ hebben bij je huidige webhost. Als de nieuwe host aangeeft het domein niet te kunnen verhuizen vanwege een lock, vraag dan aan je vorige host of ze de lock eraf willen halen.
Los van deze twee punten duurt een verhuizing van dit type domein doorgaans wat langer: na aanvraag van de verhuizing door de nieuwe registrar krijgt eerst het administratieve contact een mail om de verhuizing te bevestigen. Dat kun je zelf zijn, dan is het makkelijk natuurlijk, maar dat kan ook je vorige registrar zijn. Check punt 8. om na te gaan wie als administratief contact gekoppeld is en met welk mailadres. Benader die partij met de vraag om de verhuizing actief goed te keuren.
Nadat het administratieve contact goedkeuring heeft gegeven volgt een periode van 5 dagen alvorens het domein wordt vrijgegeven. Dit is een formaliteit, onder voorwaarde dat het domein niet gelockt is.
Heb je een vraag over domeinregistratie en vind je het antwoord niet in dit artikel? Plaats een reactie en je vraag wordt beantwoord.
Ella
Hoi!
Ik heb een domeinnaam gevonden die aangeboden wordt door godaddy. Volgens veel review sites geen geweldige host. Ik vroeg me af of ik de domeinnaam bij hun kan kopen en direct kan over stappen naar een andere host waar ik wel bekend mee ben. Heeft iemand een idee of dat kan en hoe ik dit het beste kan aanpakken?
Alvast bedankt!
Ella
Petra Blankwaard
In reactie op EllaAuteur
Hoi Ella! Ja dat kan zeker. Wat ik wel in de gaten zou houden is dat bv .com, .net en .org domeinen een verhuis-blokkade kunnen krijgen van 60 dagen. Dat heb je bij bv .nl, .be of .eu niet. Dat houdt in dat je het domein pas na 60 dagen kunt verhuizen naar een andere partij.
Wat sowieso kan is het domein (desnoods alleen die 60 dagen) bij GoDaddy laten staan en voorzien van nameservers van de partij waar je gaat hosten. Die partij waar je gaat hosten kunnen je daarmee helpen. Succes!
Marc
Ik wil dus een domeinnaam kopen, na lang zoeken naar een naam heb ik eindelijk je juiste gevonden. helaas heeft een bedrijf deze al gekocht maar doet er niks mee, en nu vragen ze ook nog eens meer dan 800,- om hem over te kopen. Ik wordt hier serieus akelig van en kan het niet hebben dat bedrijven domeinnamen claimen hoewel ze er niks mee doen en dan er een gigantische prijs op gooien. nu vroeg ik me af of er een andere manier is om dit domein te kopen zonder 800,- uit te geven?
Petra Blankwaard
In reactie op MarcAuteur
Hoi Marc, we zien dat vaker gebeuren. Wat je kunt doen is een andere extensie zoeken op dezelfde naam. Dus niet .nl of .com maar bv .tips of .co of .website. Dan heb je toch je naam? Mocht je je afvragen welke keus er is in extensies: kijk eens op https://www.justhost.nl/domeinen/.
Gr. Petra
StudioD
Is het voordeliger om een domeinnaam te registreren, maar de website op een eigen webserver (NAS) te hosten ipv webruimte te kopen bij een webhostingbedrijf? Wat zijn de voor-en nadelen?
Petra Blankwaard
In reactie op StudioDAuteur
Als je kiest voor een NAS met webserver is dat een optie. Houd er wel rekening mee dat daar aardig wat techniek bij komt kijken voor je een NAS klaar hebt voor zowel plaatsen van je website(s) als laten weergeven. Los van dat moet je ervoor zorgen dat de NAS goed is beveiligd tegen kwaadwillenden, backup procedures etc. Eerlijk gezegd zou ik er niet aan beginnen als je weet dat webhosting maar een paar tientjes per jaar kost.
Amy
dankejwel voor de snelle reactie. dus als ik niets doe en het abonnement niet opzeg kan er ook niet veel fout gaan.?
Petra Blankwaard
In reactie op AmyAuteur
Klopt, als je je rekeningen op tijd betaalt, niet opzegt cq op tijd actief verlengt (verschilt per host) dan is er niks aan de hand 🙂
Amy
ik snap niet zo goed hoe je domeinnaam in verloopt of in quarantaine terecht komt.?
Petra Blankwaard
In reactie op AmyAuteur
Hoi Amy, een domeinnaam is een jaarabonnement. Het kan gebeuren dat dat abonnement aan het eind van het jaar niet wordt verlengd (verloopt) of dat het abonnement vroegtijdig wordt stopgezet. In beide gevallen komt de domeinnaam in quarantaine terecht. Dat wil zeggen dan alleen de laatste eigenaar er nog bij kan: tegen betaling van administratiekosten kun je het domein uit quarantaine laten halen. Als de periode van quarantaine voorbij is, dan is de naam officieel vrij en weer beschikbaar voor wie hem wil laten registreren.
Het gebeurt nogal eens dat een domein ongewild in quarantaine komt, bv door een misverstand: iemand wil een domeinnaam verhuizen naar een andere partij en zegt abonnement bij host op in plaats van de verhuiscode te vragen. Mocht je hier nog vragen over hebben, stel ze gerust.
Lindsay
Heel interessant artikel! Ik vraag mij nog af wat het kost om van de gratis wordpress versie over te schakelen naar het wordpress.org pakket?
Petra Blankwaard
In reactie op LindsayAuteur
Hoi Lindsay, wat je nodig hebt is een domeinnaam en een hostingpakket. De prijzen verschillen per aanbieder. Via Just Host kost een .nl domein 5 euro per jaar en een hostingpakket SMALL (genoeg voor een blog) 25 euro per jaar. Het verhuizen van je bestanden (blogs, afbeeldingen, reacties) van .com naar .org is gratis, dwz bij de hosting inbegrepen.
Sharp Ben
Zo, dat is nog eens nuttige info. Weer wat geleerd! Wat ik me nog afvroeg:
Word ik als eigenaar van een domeinnaam verwittigd van het feit dat mijn domein (bijna) verlopen is, of word ik geacht een en ander zelf in de gaten te houden?
Ik zou niet graag honderd euro betalen om mijn domeinnaam uit quarantaine te halen 🙂
Petra Blankwaard
In reactie op Sharp BenAuteur
Hoi Ben, jazeker, bij de meeste hosts staat het domein standaard op jaarlijks verlengen. Bij justhost.nl krijg je ruim van tevoren een herinnering dat het nieuwe jaar er weer aan komt. Je kunt dan nog opzeggen als je dat zou willen.
Sharp Ben
In reactie op Petra Blankwaard
Ok, dat is heel fijn om weten!
Nanouk
Dit is verhelderend zeg! 🙂
Ik heb ygeneratie.nl aangemaakt, met een doorstuurservice. Nu had ik twee opties: eentje waarmee ygeneratie.nl continu in de adresbalk blijft staan, ook als je doorklikt naar een volgende pagina, en eentje waarmee in de adresbalk de wordpress-paginanaam weer te zien is.
Hoe kan ik beide hebben, dus dat ygeneratie.nl blijft staan in de adresbalk, maar dat als de lezer doorklikt naar een andere pagina op mijn blog, daar komt te staan ygeneratie.nl/naam-van-de-post?
Alvast bedankt!
Groetjes, Nanouk
Petra Blankwaard
In reactie op NanoukAuteur
Ik zie het, dan heb je de eigen gehoste versie van WordPress nodig, wat inhoudt dat je (behalve je bestaande domein) een hostingpakket nodig hebt. WordPress wordt dan niet langer ‘gehost’ op wordpress.com maar op een eigen stuk serverruimte. Daarvoor moet je WP site verhuisd worden. Hoe je dat doet heb ik eerder beschreven in dit artikel: Overstappen van wordpress.com naar wordpress.org