Je hebt het wellicht al gezien: sinds WordPress versie 6.1 is een nieuw advies toegevoegd in de Sitediagnose in de categorie Prestatie:
Maar wat betekent het?
Hieronder een uitleg over caching in het algemeen en over object caching.
- Wat is caching?
- Welke soorten caching zijn er?
- caching aan de kant van de gebruiker
- caching aan de kant van de server
- Wat is object cache?
- Hoe gebruik je object caching met WordPress?
Ook interessant?
Top 10 premium WordPress plugins
Als je op zoek bent naar premium WordPress plugins om je website te verbeteren of uit te breiden, dan ben je hier op het juiste […]
Wat is caching?
Allereerst een uitleg over wat caching is om object caching beter te begrijpen.
Caching is het proces waarbij veelgebruikte gegevens tijdelijk in een cache (tijdelijk geheugen) worden opgeslagen, zodat je deze kunt hergebruiken voor volgende verzoeken.
Wanneer iemand op je site terechtkomt en je caching niet hebt ingeschakeld, stuurt de browser van de bezoeker een verzoek naar je hostingserver om de pagina die wordt bezocht te laden. Je server verwerkt dat verzoek, stelt de pagina samen en stuurt deze vervolgens terug naar de browser van de bezoeker.
Als je een site met weinig verkeer hebt, heeft je hostingserver een makkie: die hoeft dan slechts af en toe pagina’s te verwerken en samen te stellen. Maar servers die grote sites hosten, hebben veel werk te verzetten: ze moeten veel harder werken om veel pagina’s per seconde te verwerken en samen te stellen als er doorlopend verzoeken binnenkomen.
Hier kan caching de belasting van de server verlichten. Het slaat een kopie van elk verzoek op en de volgende keer dat hetzelfde verzoek binnenkomt, controleert het de cache en verwerkt het verzoek vanuit de cache. Als er geen kopie is, wordt het verzoek naar de server gestuurd om te worden verwerkt en gecompileerd, en op de terugweg naar de browser wordt een kopie in de cache opgeslagen.
Het mooie van caching is dat het voorkomt dat je server meer werk moet verzetten dan nodig is, waardoor meer verkeer kan worden verwerkt dan servers die het zonder caching moeten doen. Het heeft ook als bijkomend voordeel dat je webpagina’s sneller aan gebruikers kunnen worden gepresenteerd.
Welke soorten caching zijn er?
Caching kunnen we voor het gemak splitsen in twee typen: caching aan de kant van de gebruiker (de bezoeker van je website) en caching aan de kant de server.
Cache aan de kant van de gebruiker: browser cache
Aan de kant van de gebruiker is de belangrijkste vorm browser caching: de browser slaat statische webpagina-inhoud op, zodat de volgende keer dat iemand je site bezoekt, de pagina uit de cache op hun computer wordt gehaald in plaats van opnieuw te worden gedownload.
Cache op de server: page cache, object cache en CDN cache
Er zijn verschillende soorten caching aan de kant van de server, maar ik noem drie belangrijke:
Page cache
Bij het cachen van pagina’s wordt de volledige HTML van een pagina opgeslagen, zodat bij volgende weergaven de inhoud, inclusief bestanden en database query’s, kan worden gegenereerd en weergegeven zonder dat WordPress dit elke keer opnieuw hoeft te doen.
Tip: voor page caching maken we zelf gebruik van WP Rocket (betaald), als gratis alternatief kun je kiezen voor bijvoorbeeld WP Fastest Cache.
Object cache
Verderop in dit artikel vind je een uitgebreidere beschrijving, maar object caching houdt in dat database query’s worden opgeslagen, zodat de volgende keer dat er gegevens nodig zijn, deze uit de cache worden geleverd zonder de database opnieuw te hoeven doorzoeken.
CDN cache
Content Delivery Networks (CDN’s) die edge-servers over de hele wereld gebruiken om statische websitebestanden op te slaan (dat gaat om CSS, JavaScript en mediabestanden) voor snellere levering aan bezoekers die zich geografisch ver van de hostingserver bevinden.
Wat is object cache?
Bij object caching worden de resultaten van database query’s opgeslagen, zodat de volgende keer dat een resultaat nodig is, dit vanuit de cache kan worden opgehaald zonder dat de database steeds opnieuw de gevraagde gegevens bij elkaar hoeft te zoeken.
Aangezien WordPress als content management systeem erg afhankelijk is van de database is efficiënt gebruik van die database belangrijk. Object caching is dan ook zinvol bij websites die veel verkeer hebben en veel database query’s te verwerken hebben.
Het voordeel van object caching zal vooral merkbaar zijn bij grotere, complexere sites met veel bezoekers. In je WordPress dashboard (dus tijdens het beheer van je content) heb je niet zoveel aan object caching.
Hoe gebruik je object caching met WordPress?
Er zijn verschillende oplossingen mogelijk maar de meest voor de hand liggende is Redis Object Cache. Hieronder vind je de stappen voor het koppelen van Redis Object Cache aan je WordPress website.
Redis beschikbaar de hostingserver?
Ga eerst na of je host Redis beschikbaar heeft op de hostingserver. Heb je een eigen server of VPS? Installeer dan Redis aan de hand van de Redis documentatie.
Redis activeren op je domein/hostingpakket
Raadpleeg je host voor het activeren van Redis op je domein / hostingpakket en eventuele variabelen die je kunt gebruiken.
Installeer WordPress plugin Redis Object Cache
Om Redis (op de hostingserver) te gebruiken in je WordPress website heb je plugin Redis Object Cache nodig. Installeer de plugin, activeer de plugin en in menu Settings -> Redis kies je voor ‘Enable Object Cache’.
Vragen of hulp nodig?
Laat hieronder een reactie achter of neem contact met ons op!