Onderhoud WordPress
In de categorie addertjes onder het gras. En vaak pas ontdekt na een WordPress hack: plugins die in stilte ‘wees’ zijn geworden. Geen updates meer hebben gehad. Zonder dat je het hebt opgemerkt.
Je denkt alle updates altijd netjes en tijdig verwerkt te hebben. Maar plugins die al heel lang (of nooit meer) een update hebben gehad omdat ze niet meer worden onderhouden door de ontwikkelaar?
In theorie kun je daar achterkomen door periodiek al je plugins na te lopen op wordpress.org om te checken wanneer de laatste update is geweest. Maar er zullen niet veel beheerders zijn die deze moeite nemen. Is ook best bewerkelijk.
In dit artikel wat informatie over WordPress onderhoud in de categorie plugins en hoe er geen plugins aan je aandacht ontsnappen.
Ook interessant?
ThemeForest WordPress thema updaten
ThemeForest WordPress thema updaten Bij gebruik van een thema van een externe partij, zoals een ThemeForest WordPress thema, zie je vaak niet in je WordPress dashboard of er […]
Onderhouden WordPress plugins
Als je de WordPress plugins splitst in groepen voor updates dan zijn er drie typen:
- de gratis plugins uit de WordPress repository op wordpress.org
- premium (betaalde) plugins, zoals Gravity Forms, WPML en andere
- maatwerk plugins (zelf ontwikkelde plugins)
Updates voor deze typen komen als volgt beschikbaar:
Groep 1: zichtbaar in je dashboard
Groep 2: meestal zichtbaar mits er een connectie is met de website van de verkoper middels een licentiesleutel
Groep 3: geen updates
Alle plugin updates verwerkt – of toch niet?
Als je actief je WordPress website onderhoudt dan werk je je plugins steeds bij. Dan heb je na het bijwerken van je plugins geen updates meer beschikbaar. En toch gaat het in deze workflow nog wel eens mis. Want komen alle plugins wel aan bod? En hoe weet je of plugins nog wel worden onderhouden door de ontwikkelaar?
Monitoren verouderde plugins
Soms worden plugins verwijderd uit de WordPress repository. De plugin wordt niet meer onderhouden door de ontwikkelaar en uiteindelijk verwijderd uit het aanbod. Of de functie van de plugin wordt inmiddels in de basis van WordPress ondersteund en kan vervallen. Of de plugin zit nog in het aanbod maar wordt niet meer doorontwikkeld. De ontwikkelaar heeft tijdgebrek, of heeft er geen zin meer in.
Maar hoe kom je daarachter? Daar is tenslotte geen piepsysteem voor.
Daar hebben we een handige plugin voor:
Vendi Abandoned Plugin Check
Deze plugin checkt alle plugins die in je website zitten om na te gaan of er recent nog updates zijn geweest, of de plugin lange tijd niet meer is ontwikkeld en of er plugins zijn die niet in het gratis aanbod zitten.
Plugins die in orde zijn (recent nog bijgewerkt) worden voorzien van een groen gekleurde opmerking. Plugins die (te) lang geen update hebben gehad krijgen een rode waarschuwing. En plugins die niet zijn gevonden krijgen geen opmerking. Dat zijn doorgaans plugins die zijn verdwenen uit het aanbod.
Dat ziet er dan als volgt uit:
Je ziet hierboven één waarschuwing: die plugin moet zo snel mogelijk worden verwijderd en als nodig vervangen door een plugin die hetzelfde doet en die nog wel recent is bijgewerkt.
De onderste heeft geen opmerking en die plugin is een tijd geleden al uit het aanbod verwijderd na verwaarlozing. Ook goed om te vervangen.
Nu hoef je echt niet permanent je plugins te screenen, maar dit rondje zou ik zeker eens per kwartaal even doen. Je zou Vendri kunnen deactiveren en alleen activeren als je hem nodig hebt voor een scan.
WordPress onderhoud uitbesteden?
Wil je dit gedoe niet of heb je liever geen omkijken naar het technisch onderhoud van je WordPress website? Kies dan voor een WordPress onderhoudscontract: voor € 25,- per maand wordt je website wekelijkse up-to-date gehouden, maken we back-ups, scannen we op malware en houden we de database schoon.
Ga naar de pagina WordPress onderhoudscontract voor meer informatie.