Naar aanleiding van een discussie op Twitter vanmorgen over het klakkeloos overnemen van artikelen of grote delen daarvan, geef ik wat nuttige informatie over wat is toegestaan en hoe je controleert of jouw teksten door iemand anders worden misbruikt.
Wat gij niet wilt…
Ik schrijf zelf informatieve blogs voor onder andere deze website en voor Social Networking Nederland. Informatieve blogs vragen veel tijd; los van de tekst is het een behoorlijke klus om alle in de blog te verwerken informatie te verzamelen, relevante links erin te verwerken en eventuele afbeeldingen te zoeken en in te voegen.
Ook interessant?
Copycats, wat doe je ertegen?
Er wordt wereldwijd wat af geblogd. Er wordt nieuws onder de aandacht gebracht, kennis gedeeld, gefilosofeerd, foto’s gedeeld en meer. In dit artikel besteed ik […]
Het spreekt voor zich dat je niet wilt dat jouw kostbare werk door een ander wordt gekopieerd en gepresenteerd als eigen werk.
Wat je ook wel ziet is dat grote delen van artikelen op een eigen website worden gezet met de bron of ‘lees verder’ link (naar het origineel) onderaan. Dan wordt niet zozeer gepretendeerd dat het artikel eigen is maar wordt de tekst met opzet op de eigen website gezet in de wetenschap dat dit positief uitpakt in zoekmachines.
Wat mag je overnemen uit andere blogs?
Er zijn eerder twee uitgebreide artikelen verschenen op Social Networking Nederland die exact verwoorden wat mag en wat niet;
Marcelle Warringa (@Marcelle_W) schreef het artikel Bloggen en auteursrecht
Wilma van de Meerakker (@WilmaLegalTech) schreef het artikel Informatie overnemen uit blogs
Hoe ontmasker je een copycat?
Hoe kom je erachter of jouw online teksten geheel of gedeeltelijk worden gekopieerd door iemand anders? Daar is een slimme tool voor: Copyscape.
Op Copyscape geef je de URL in van de pagina die je wilt controleren op duplicaten elders en binnen enkele seconden worden eventuele hits weergegeven.
Voorbeelden
Ik zal geen namen noemen van copycats, al kost me dat moeite. Maar dat er veel slachtoffers zijn die hun teksten gekaapt zagen worden staat vast.
Vragen over dit onderwerp? Laat een reactie achter!
peter
100% in één woord geweldig! Maar is er of bestaat er iets dat ook delen van de tekst leest?
voorbeeld van mijn site: even een zinnetje:
orgineel 1 : Aarde plat of rond (paradigma shift zorgde ervoor dat de mensheid besefte dat de aarde rond was.
2 gejat: Door de paradigma shift kwamen mensen erachter dat de aarde helemaal niet plat was , maar juist rond.
nr 2 ondekt copycat niet, daar moest ik zelf naar op zoek, wel gelukt trouwens , maar zo simpel kan iedereen ook teksten jatten zonder dat je het weet! beetje aanpassen en klaar.. jammer jammer toch ; )
Petra Blankwaard
In reactie op peterAuteur
Hoi Peter, deels wordt dat herkend, zoals switch van u naar je vorm. Copyscape kijkt naar het percentage dat overeenkomt. Dus het eigen oog zal moeten beoordelen of overeenkomsten op ’toeval’ lijken of meer in de hoek van ‘beetje aanpassen’ zitten. Je kunt een testje doen, op 2 aparte pagina’s/websites?
Jaap Wakker
Nadat ik een artikel als gastschrijver op een andere site had toegestaan, ben ik deze tool weer eens gaan uitproberen. Wel, hij werkt dus echt goed en onmiddellijk. Prachtig!!!
Laten we hopen dat deze tool steeds populairder wordt en stiekeme tekstjatters steeds meer zal weerhouden om zichzelf van hun minst originele kant te laten zien.
Petra Blankwaard
In reactie op Jaap WakkerAuteur
Leuk om te horen Jaap. Ik heb sinds een tijdje een abo bij Copyscape: 1x per week een rapport van alle eventuele duplicaten elders, ze screenen de hele site of alleen bepaalde delen die je zelf definieert. Werkt goed.
Martin de Goede
Wees wanneer je geen tijd en / of zin hebt om eigen blogs te schrijven gewoon eerlijk en kopieer zoals het hoort alleen de eerste alinea’s en verwijs daarna door naar de bron . Zo genereer je traffic voor jezelf en voor de oorspronkelijke schrijver.
Stephan
Och ik vind het best wel een eer wanneer ze mijn entries overnemen, het liefst met bronvermelding.
Ed Nissink
De jatters laten zich natuurlijk wel flink in de kaart kijken en tonen de wereld hun ware aard (lui, onbetrouwbaar, egocentrisch en bot); uiteindelijk zullen ze er ook bot mee vangen. (wet van de wederkerigheid) maar het blijft een zeer ergerlijke kwestie. Bah.
Ramon Fincken
Copyscape werkt echt goed!