Flavourites Live! 2012
Zoals beschreven in mijn artikel over deelname aan Flavourites Live! Business heb ik mensen gesproken die plannen hebben om een webshop te beginnen maar door de bomen het bos niet zien:
Hoe kies ik het juiste systeem?
Wat kost een webshop?
Hoe kies ik een webshop bouwer die mij daarbij goed kan ondersteunen?
Hieronder geef ik een aantal tips die je kunnen helpen de antwoorden op deze vragen te krijgen.
Hoe kies ik het juiste systeem?
Er zijn veel systemen waar webshops mee gerealiseerd kunnen worden, maar ze kunnen grofweg in twee categorieën gesplitst worden: Webshops die worden opgezet en waarvoor je abonnementskosten betaalt, en webshops die een eenmalige investering vragen voor de bouw en vrij zijn van abonnementskosten.
Bij webshops waarvoor je abonnementskosten moet betalen kun je denken aan Mijnwebwinkel.nl of software die webbouwers zelf hebben gemaakt en daarvoor licentiekosten in rekening brengen. Voordeel: je kunt starten zonder noemenswaardige investering. Nadelen: je bent gebonden aan de mogelijkheden die binnen zo’n platform worden geboden, zowel qua techniek als qua vormgeving. Bovendien zit je aan de gekozen partij ‘vast’ en kun je je webshop niet zomaar verhuizen naar een andere aanbieder of ondersteunende partij. Ik ben binnen deze categorie nog geen systemen tegengekomen die goed scoren in zoekmachines als Google.
Het alternatief is webshops die alleen een investering vragen voor de bouw en vrij zijn van licentiekosten. In deze categorie vallen webshops die worden gemaakt met software als Magento Community editie, WordPress met (bijvoorbeeld) WooCommerce, Joomla VirtueMart, PrestaShop, OpenCart etc. Voordelen: je bent volledig vrij in vormgeving en functionaliteiten, en bovendien zijn er veel partijen voor ieder pakket. Je bent dus niet gebonden aan één webbouwer. Nadeel: je hebt een startbudget nodig.
Als je voor jezelf een categorie hebt gekozen dan ben je er nog niet natuurlijk. Stel dat je kiest voor de tweede categorie: welk pakket past dan het beste bij jouw wensen? Ik ben zelf erg gecharmeerd van Magento (voor relatief grote en geavanceerde webshops) en WordPress (minder geavanceerd maar dus ook wat goedkoper qua opzet). Beide systemen bieden veel mogelijkheden en staan erom bekend dat ze goed scoren in zoekmachines.
Wat belangrijk is voordat je een pakket kiest is dat je voor jezelf een overzicht maakt van wat je van jouw webshop verwacht: welke eisen stel je aan de vormgeving en wat moet jouw webshop allemaal bieden qua mogelijkheden? Bezoek bestaande webshops en maak aantekeningen van bijzonderheden die je tegenkomt. Functies, bepaalde effecten, inhoud, bekijk de gebruikersvriendelijkheid, het afrekenproces, integratie van social media etc. Bepaal van alle verzamelde punten of je het een vereiste vindt of een ‘wanna have’. Hoe beter je in beeld hebt wat je wilt, hoe makkelijker het straks voor dienstverleners is om een passende offerte voor je te maken.
Wat kost een webshop?
Hiervoor is geen eenduidig antwoord. Vergelijk het met de vraag ‘Wat kost een auto?’. Het antwoord is afhankelijk van het merk, de grootte, het aantal accessoires, de luxe etc. Zo ook met een webshop. Zorg ervoor dat je voorbereid bent (zie punt 1), ga shoppen bij meerdere webbureau’s en bekijk offertes kritisch: sluit de offerte aan bij hetgeen je hebt gevraagd? Zie je belangrijke verschillen tussen offertes onderling? Kom je er zelf niet uit: vraag advies. Heb je meerdere offertes van andere webbureau’s ontvangen en behoefte aan onafhankelijke beoordeling? Neem contact met ons op. Voorkom dat je een traject start waar je achteraf spijt van krijgt.
Hoe kies ik een betrouwbaar webbureau?
Het gaat te ver om in dit artikel een opsomming te maken van partners die goed bekend staan. Wel kan ik je tips aanreiken die je helpen in het maken van een keuze:
- Ga met meerdere partijen persoonlijk in gesprek. Je komt er snel genoeg achter of er een klik is, hoe goed men naar je luistert en met je meedenkt. Klikt het niet, krijg je geen gerichte adviezen, voelt het niet goed of kun je er geen touw aan vastknopen omdat de technische termen over tafel gaan? Haak af en zoek verder.
- Heb je een gesprek gehad en een offerte ontvangen die je aanspreekt, ga via Google op zoek naar de naam van het bureau om te checken of er geen negatieve ervaringen zijn met deze partij.
- Zit je op Twitter of Facebook, vraag eens om je heen wie ervaring heeft met goede webbouwers. En dan bedoel ik uiteraard niet van ‘vriendjes’ of ‘van horen zeggen’ maar uit eerste hand. Eigenaars van websites/webshops die zelf positief zijn over een webbureau.
- Het spreekt voor zich dat ik zelf ook graag offertes maak, maar ik ken in verschillende regio’s andere webbureau’s die goed bekend staan. Dus zoek je een partner in een andere regio voor een specifiek systeem? Neem even contact met me op en ik geef je namen van bureau’s waar je met een gerust hart terecht kunt.
Vragen of opmerkingen? Laat hieronder een reactie achter. Persoonlijk contact? Bel tijdens kantooruren naar (070) 4279292.
Edwin
Hoi,
Wil een webshop starten. Kunnen we er eens over praten?
Groet,
Edwin
Petra Blankwaard
In reactie op Edwin
Hoi Edwin, natuurlijk kan dat. Ik neem 1 dezer dagen even contact met je op per e-mail.