Je eigen webshop beginnen
In de dagelijkse praktijk merk ik dat veel startende webwinkeliers de zoektocht naar een geschikt webshop systeem ervaren als een weg door een oerwoud. En geen wonder: er zijn verschillende soorten systemen en daarbinnen verschillende pakketten. En als je om je heen gaat vragen voor advies dan adviseert iedereen wat anders.
In dit artikel geef ik tips en handvatten voor het maken van een keuze voor je webshop systeem. Daarbij geef ik alle voor- en nadelen zo objectief mogelijk weer.
Aan het kiezen van een systeem gaat nog een behoorlijk traject vooraf: wat ga je verkopen, waar haal je producten vandaan, hoe organiseer je logistiek en administratie, hoe pak je de marketing aan en meer. Voor wie nog in deze oriënterende fase zit heb ik een aantal leestips:
In 12 stappen naar je eigen webshop (gratis download op website van Frankwatching)
Start je webwinkel in 7 stappen (auteur: Tjeerd Langstraat)
Ook interessant?
Low budget een webshop starten: 2 opties
Webshop starten Wil je een webshop starten maar wil of kun je geen budget spenderen om de bouw van een webwinkel uit te besteden aan […]
Selectiecriteria webshop systeem
Een goede en succesvolle webshop:
- Heeft een professionele uitstraling: een webshop die eruit ziet alsof deze in elkaar is geknutseld wekt geen vertrouwen. Daarnaast kan een webshop die er gedateerd uitziet de indruk wekken dat de producten ook verouderd zijn of dat men zich gaat afvragen of de shop nog wel actief is.
- Is gebruiksvriendelijk voor klanten: je producten moeten duidelijk worden getoond en goed vindbaar zijn binnen de webshop. Goede navigatie, producten kunnen filteren, soepel afrekenproces in zo min mogelijk stappen et cetera.
- Is makkelijk te beheren: het moet voor jou als webwinkelier eenvoudig zijn de webshop zelf te beheren. Denk aan invoer van producten, teksten, afbeeldingen en afwikkeling van de orders.
- Is goed vindbaar in zoekmachines: je hebt niets aan een webshop die niet vindbaar is. Voor een deel is de vindbaarheid afhankelijk van de software die je kiest: het ene systeem laat zich makkelijker indexeren door zoekmachines dan het andere.
- Is flexibel en schaalbaar: volledige vrijheid als het gaat om design en functionaliteiten.
Overige punten die een rol spelen in je selectie:
- Kosten: hoeveel budget heb je tot je beschikking?
- Functionaliteiten: welke functies zijn voor jouw webshop belangrijk? Anders gezegd: wat moet je webshop allemaal ‘kunnen’?
- Koppelingen: ga je de webshop koppelen met externe systemen? Denk aan boekhouding, kassa, logistiek, leverancier et cetera
- Taal: ga je alleen in Nederland verkopen of moet je webshop geschikt zijn voor internationale verkoop en meerdere talen ondersteunen?
- Betaling en verzending: welke betaalmiddelen wil je gaan aanbieden en hoe ziet de verzendkostenstructuur eruit? Voor verkoop in Nederland zal dat verschillen van internationale verkoop.
- Support: heb je zelf technische kennis in huis, en zo niet, is er voldoende ondersteuning beschikbaar op het web of in de vorm van handleidingen?
Zet alle voor jou essentiële punten op een rijtje en geef elk punt een prioriteit: hoog, middel of laag. Als je dat in kaart hebt kun je je gaan oriënteren op een passend systeem.
Lees deel 2: welke webshop-systemen zijn er en wat zijn de voor-en nadelen?
Kom je er niet uit en kunnen we je helpen met advies?