Drupal en WordPress zijn beide gratis, open source, gebaseerd op het LAMP platform (Linux Apache MySQL PHP) en bijzonder krachtige applicaties. Beide systemen staan op punt op een belangrijke release uit te brengen; Drupal 7 en WordPress 3. Deze releases geven nieuwe features en het is interessant om Drupal 7 en WordPress 3 eens met elkaar te vergelijken, zeker als men voor een nieuwe website nog voor de pakketkeuze staat.
WordPress 3
Voorheen was er voor de installatie van WordPress grofweg de keus tussen WordPress (basis) en WordPress MU, de multi-user variant van WordPress. In WordPress 3 wordt het multi-user onderdeel toegevoegd aan de standaard WordPress variant, waardoor het mogelijk wordt meerdere websites vanuit het dashboard van de backend te beheren. Door deze toevoeging wordt het tevens eenvoudiger om Buddypress te integreren. Buddypress is een variant van WordPress gericht op sociaal netwerken, het wordt met name ingezet als forum.
Tot WordPress versie 2.9.x was het alleen mogelijk om berichten en pagina’s aan te maken, met WordPress 3 worden Custom Post Types toegevoegd. Een functionaliteit die veel weg heeft van Drupal’s Content Construction Kit module. Je kunt je eigen content types definiëren waarmee berichten beter gerubriceerd kunnen worden.
Een andere belangrijke verandering in de nieuwe versie van WordPress is de mogelijkheid om custom URl’s in te stellen, en de opzet van de navigatie wordt in belangrijke mate vereenvoudigd. Tot versie 2.9.x was de hiërarchie in te stellen door pagina’s te voorzien van een nummer, vanaf versie 3 kun je je menu simpelweg inrichten door je pagina’s naar de juiste plaats in je menu te slepen. Bovendien is het met enkele klikken mogelijk om delen van de inhoud van de WordPress site, op basis van bijvoorbeeld categorieën, in een custom menu weer te geven in de sidebar.
Drupal 7
In de upgrade naar versie 7 is vooral gestreefd naar een betere gebruikersvriendelijkheid. In de backend is onder andere de WYSIWYG support verbeterd.
Verder zijn in Drupal 7 modules toegevoegd aan de basis, waaronder de Content Construction Kit. Deze module maakt het mogelijk om verschillende soorten velden toe te voegen aan een formulier en maakt dus straks standaard onderdeel uit van Drupal.
Andere wijzigingen; bij installatie kan worden gekozen tussen een minimale variant en een advanced variant, het configureren van blokken kan straks gewoon vanuit het blok zelf en formulieren zijn straks compacter doordat de diverse opties in aparte tabs wordt ondergebracht.
In Drupal 7 is echter nog geen substantiële verbetering gerealiseerd qua performance. Op gebied van snelheid zal Drupal het toch moeten afleggen tegen WordPress.
Conclusie
Zo op het eerste gezicht blijft WordPress ten opzichte van Drupal wat mij betreft een voorsprong houden. Zowel op punt van gebruikersgemak als functionaliteiten blijft WordPress mijn voorkeur, zeker na de uitbreidingen in WordPress 3.